четвер, 29 березня 2012 р.

FSF оголосив лауреатів премії Free Software Awards 2011

Річард Столмен (Richard Stallman) офіційно оголосив на конференції LibrePlanet 2012 лауреатів щорічної премії "Free Software Awards 2011", заснованої Фондом вільного ПЗ (FSF). Ця премія присуджується людям, які зробили найбільш значний внесок у розвиток вільного ПЗ, а також соціально значущим вільним проектам.

У першій номінації, що вручається за просування і розвиток вільного ПЗ, премія присуджена Юкіхіро Мацумото (Yukihiro Matsumoto), автору мови програмування Ruby. Matz вже протягом 20 років бере участь у розвитку проектів GNU, Ruby та інших відкритих проектів. У своїй своїй промові Юкіхіро розповів про свій перший досвіді роботи з вільним ПЗ і підкреслив вплив GNU Emacs на Ruby.

Цікаво, що переможцями цієї премії вже ставали у 1998 автор мови Perl Ларрі Уолл (Larry Wall) та у 2001 автор мови Python Ґвідо ван Россум (Guido van Rossum).

>> Докладніше

неділю, 25 березня 2012 р.

Ruby 2.0 Enumerator::Lazy

Продовжимо знайомитися із нововведеннями, які увійдуть у випуск Ruby 2.0.

Нещодавно патч Enumerator::Lazy був прийнятий в ruby trunk. А це значить що в Ruby 2.0 ми зможемо:
a = [1,2,3,4,2,5].lazy.map { |x| x * 10 }.select { |x| x > 30 } #=> обчислення не відбувається
a.to_a #=> [40, 50], об'єкт обчислюється за один прохід

Зараз Enumerator::Lazy має в своєму арсеналі select, map, reject, grep, flat_map, zip, take, take_while, drop, drop_while, cycle. Розробка активно продовжується. Якщо хочете використовувати його прямо зараз - досить скомпілювати Ruby з trunk і насолоджуватися.

Докладніше про Enumerator::Lazy: англійською і російською.

суботу, 24 березня 2012 р.

Стилістика написання коду Ruby

Пару днів назад на GitHub створили спеціальний розділ, присвячений стилям написання коду. Доступні рекомендації для наступних мов:

Для Ruby багато що було взято з https://github.com/bbatsov/ruby-style-guide.