середу, 28 квітня 2010 р.

ВКонтакте → Авторизація Desktop-додатків на прикладі Ruby і Mechanize

Увага! Дана версія документації є застарілою. Замість неї я рекомендую прочитати статтю ВКонтакте → Авторизація Standalone-додатків використовуючи OAuth 2.0 на прикладі Ruby і Mechanize

Нещодавно розробники соціальної мережі ВКонтакте повідомити про запуск можливості використання VK API для standalone-додатків. Я ж вирішив експериментально перевірити цю нову можливість у зв'язці з мовою Ruby.

Використані джерела:

Авторизація Desktop-додатків
Desktop-додатки на відміну від звичайних програм ВКонтакте запускаються у вигляді звичайних програм на пристрої користувача, яким може бути комп'ютер, комунікатор або смартфон. Наприклад, це може бути додаток на платформі Adobe AIR або додаток для iPhone, написане на Objective-C.

Почав писати обгортку до цього на Ruby. І відразу ж засмутився - авторизація на даний момент через одне місце. Потрібен компонент браузера з підтримкою JavaScript. Насправді я уявлення не маю як таке реалізувати на Ruby. Доведеться вручну вивчати що і куди посилати. Але чому б не зробити метод у який висилається логін-пароль? І просто отримувати ID сесії.
Маємо те, що маємо. Обійдемося поки цим. А в майбутньому, надіюся виправлять.
Для початку необхідно створити новий або взяти вже існуючий додаток.

пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Meet Padrino! Part 1

Днями по гарячих слідах Sinatra 1.0 вийшов офіційний реліз Padrino. Цю статтю я почав писати відразу після виходу версії 0.9.9 (2 квітня), але з технічних причин зумів довести її до кінця тільки після виходу 0.9.10 (22 квітня).

Padrino - це ще один веб-фреймворк, написаний на мові Ruby. Padrino намагається зробити розробку додатків більш простою і елегантною настільки наскільки це можливо, шляхом розширенням функціональності Sinatra (додаючи помічники, генератори, інтерфейс адміністратора, інтернаціоналізацію), зберігаючи його дух.
Я вже писав декілька статей про Sinatra, думаю їх буде корисно почитати.

Отже, зустрічайте – Padrino!